Trabzon'da Ziyaret Edilecek En Ünlü Tarihi Yerler

 


Bizans krallığı Komnenos'un başkenti de dahil olmak üzere uzun ve zengin bir tarihi geçmişe sahip bir şehir, birçok büyüleyici tarihi esere sahiptir. İşte bunlardan sadece birkaçı; 

 

• Sumela Manastırı: Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks manastırıdır. MS 386 yılında Altındere Vadisi Milli Parkı içinde 1.300 m rakımda sarp bir kayalık üzerine inşa edilen manastır, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de girmiş olup, kuşkusuz bölgenin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biridir. Trabzon. Siteler . Manastırı ziyaret edenler, manastırın eşsiz mimarisini ve nefes kesen fresklerini ve kemerlerini keşfederek şehrin tarihini keşfedebilirler.

 

Trabzon'da Gezilecek En İyi Yerler • Ayasofya: Bu, 13. yüzyılda Trabzon'un merkezinde inşa edilmiş eski bir Rum Ortodoks kilisesidir. Ayasofya, günümüzde namaz vakitleri dışında müze olarak hizmet vermekte olup, uzun tarihinde kilise, cami, hastane ve müze olarak kullanılmıştır.

 

Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Ayasofya'da büyüleyici freskler, kabartmalar ve taş oymalar bulunmaktadır. Yerel astronomların gözlemevi olarak kullandıkları bir çan kulesi de bulunmaktadır.

 

• Trabzon Kalesi: Trabzon'un merkezindeki en yüksek noktada bulunan kale, muhtemelen M.Ö. 2000 yıllarında inşa edilmiştir. Eski şehrin arkasındaki tepelerden Karadeniz kıyısına kadar uzanan yüksek kale duvarları. Birçok duvar hala ayakta olsa da kalenin tüm bölümleri günümüze ulaşamamıştır. 

• Kostaki Köşkü (Trabzon Müzesi): Trabzon'un merkezinde bulunan, 20. yüzyılın başlarında yapılmış tarihi ev müzesidir. Mimarının kimliği bilinmemekle birlikte ev İtalyan bir mimar tarafından Yunan asıllı ünlü bir banker için tasarlanmış; Kostaki Theophylactos. Kale, el boyaması süslemeleri ile barok üslubuyla dikkat çekiyor. Ev daha sonra Türk Kurtuluş Savaşı sırasında bölgesel askeri karargâh ve Atatürk'ün Trabzon'a ilk gelişinde konut olarak kullanılmıştır. 

• Atatürk Köşkü: 1890 yılında Konstantin Kabayanidis adlı bir Rum bankacı tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır. Yapı, Avrupa ve Rönesans mimarisinin etkilerini göstermektedir. Atatürk'ün Trabzon ziyaretlerinde konut olarak kullandığı köşkte 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına ait 300'den fazla eser bulunuyor.

 

Trabzon'da Gezilecek En İyi Yerler• Vazelon Manastırı: 270 civarında inşa edildiğine inanılan bir Rum manastırıdır. Vazelon Manastırı, Altındere Vadisi Milli Parkı içinde yer alan ve aynı zamanda güzel kırlarla çevrili bir yerdir. Ne yazık ki manastır birçok olay nedeniyle tarih boyunca birçok kez hasar görmüş ve restore edilmiştir. Şu anda manastırın içini gezmek mümkün değil.

 

• Panagia Theoskepastos Manastırı: Kızlar Manastırı olarak da bilinen manastır 1349-1390 yılları arasında inşa edilmiştir. Boztepe'nin tepesinde yer alan manastır, Karadeniz'in ve şehrin güzel manzaralarına tanıklık ediyor.

 

Yeniden yapılanmanın ardından manastır, Eylül 2021'de ziyarete açılacak. Manastırın şapelleri, taş kiliseleri ve sunakları, tarihlerini anlatacak bir rehber eşliğinde gezilebilir.

 

Şehrin zengin tarihine tanıklık etmek için başka pek çok yer var, örneğin St. Anny (Küçük Ayvasıl Kilisesi), Fatih Camii (eski adıyla Panagia Chrysokephalos Kilisesi), Trabzon Tarih Müzesi ve geleneksel evlerin bulunduğu Orta Mahalle bölgesi. Trabzon'un en önemli güzelliği bu olsa da Trabzon'da mutlaka görülmesi gereken pek çok yer ve pek çok gezilecek yer var. Mesela Boztepe'ye bakmalısınız. Boztepe, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan bir tepedir. Tepeden harika bir Karadeniz, doğa ve şehir manzarası var. Trabzon, outdoor aktiviteler için de pek çok imkan sunuyor. 

Yamaç paraşütü, safari, kano, balık tutma, dağcılık, avcılık, yelken, oryantiring, kuş ve bitki gözlemciliği ve daha fazlası. Zengin yerel mutfağı tatmak da Trabzon'da yapılacak en popüler şeylerden biridir. Akçaabat Köftesi'ni Sera Gölü ve Tabiat Parkı'ndaki göl kenarındaki restoranda yiyebilirsiniz. Uzungöl restoranlarında ağırlıklı olarak mısır ve peynirden yapılan enfes Kuymak'ı da tadabilirsiniz. Ayrıca Hamsiköy köyünde yapılan sütlaç, Türkiye genelinde birçok kişi tarafından bilinmekte ve sevilmektedir.

https://www.dakika61.net/sitemap_index.xml

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Trabzon'da Gezilecek Doğal Harikalar